Miód – rodzaje oraz ich właściwości

Chcąc krótko wyjaśnić definicję miodu, możemy określić go jako słodki produkt spożywczy oraz leczniczy, który wytwarzany jest przez pszczoły. Obecnie przez wiele osób traktowany jest jako zamiennik cukru. Jakie mamy rodzaje miodów oraz jakie są ich właściwości? Odpowiedzi na te pytania poznamy w poniższym artykule.

Typy miodów

Na rynku wyróżnić można trzy typy miodów, z których powstaje kilkanaście rodzajów miodów pszczelich. Każdy z nich ma inne właściwości, które uzależnione są on roślin, w których pszczoły zbierają pyłek kwiatowy, nektar i spadź. Typ miodu określa się według surowca, z którego powstał. I tak wyodrębniamy następujące typy:

  • nektarowy,
  • spadziowy,
  • nektarowo-spadziowy.

Rodzaje miodu

Miód znany był już w starożytności. Egipcjanie, chcąc osłodzić zmarłemu faraonowi przejście na inny świat, wstawiali do jego grobowca dzban z miodem. W tamtych czasach nie było różnicy, jaki miód jest przekazywany do grobowca. Dziś natomiast każdy rodzaj miodu ma określoną właściwość. Zatem wspominając o rodzajach miodu, możemy wyróżnić między innymi:

  • miód spadziowy,
  • miód gryczany,
  • miód faceliowy,
  • miód rzepakowy,
  • miód akacjowy,
  • miód nawłociowy,
  • miód lipowy,
  • miód wielokwiatowy,
  • miód wrzosowy,
  • miód mniszkowy,
  • miód malinowy,
  • miód gryczany.

Właściwości miodu

Wiadomo, że każdy rodzaj miodu ma nie tylko inny smak, ale także inną właściwość. Poniżej przedstawiamy kilka rodzajów miodu i ich właściwości:

  • miód spadziowy – jest on wytwarzany z jodły i świerka. Ten rodzaj miodu posiada dużo substancji mineralnych, więc polecany jest osobom, które mają problem z nawracającymi biegunkami.

  • miód gryczany – jak sama nazwa wskazuje, powstaje z nektaru kwiatu gryki. Polecany jest osobom chorym na Alzheimera, Parkinsona, a także wszystkim zmagającym się z astmą, cukrzycą, miażdżycą oraz zaćmą. Miód gryczany wykazuje działanie przeciwzapalne.

  • miód faceliowy – ten rodzaj miodu powstaje z nektaru kwiatów facelii. Jego spożywanie wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia tętniczego, wzmocnienie odporności, a także zapobiega powstawaniu infekcji górnych dróg oddechowych.

  • miód rzepakowy – wytwarzany jest z nektaru kwiatu rzepaku. Dzięki właściwościom, które posiada, osoby spożywające miód rzepakowy mogą liczyć na wyregulowanie ciśnienia tętniczego, wzmocnienie serca, usunięcie nadmiaru wody z organizmu, zmniejszenie obrzęków, a także wyrównanie niedoboru potasu.

  • miód akacjowy – wytwarzany jest z nektaru białej akacji. Ten rodzaj miodu ma niski indeks glikemiczny. W swoim składzie ma mało pyłku, dlatego też w szczególności polecany jest alergikom. Do głównych właściwości miodu akacjowego należą: zwiększony apetyt oraz mniejsza wrażliwość, jeżeli chodzi o zakażenia górnych dróg oddechowych. Jeżeli chodzi o leczenie, to powinni do spożywać ludzie, którzy mają problem z bezsennością oraz nadkwaśnością żołądka.

  • miód nawłociowy – wytwarzany jest z nektaru nawłoci pospolitej, czyli rośliny potocznie nazywanej złotą rózgą bądź mimozą. Miód nawłociowy ma właściwości wzmacniające system nerkowy, a także pobudzające apetyt. Polecany jest osobom posiadającym katar oraz mdłości.

  • miód lipowy – ten rodzaj miodu powstaje dzięki nektarom z drzew, które należą do podrodziny lipowe. Miód lipowy działa przeciwgorączkowe, uspokajająco, przeciwskurczowo oraz wykrztuśnie. W szczególności polecany osobom, które mają problemy z zatokami, anginą oraz nawracającym bólem gardła.

  • miód wielokwiatowy – jak sama nazwa wskazuje, uzyskiwany jest z wielu miododajnych kwiatów roślin łąkowych, uprawnych oraz leśnych. Miód ten na właściwości odtruwające. Jego spożywanie wpływa na poprawę stanu skóry oraz włosów.

  • miód wrzosowy – otrzymywany jest z roślin z rodziny wrzosowatych. Polecany jest osobom, które mają problemy z prostatą, kamicą nerkową oraz zapaleniem dróg moczowych i jelit.

  • miód mniszkowy – powstaje dzięki nektarom z kwiatów mniszka lekarskiego. Polecany osobom, które mają problemy z reumatyzmem, niedokrwistością, chorobami żołądka oraz wątroby.

  • miód malinowy – wytwarzany z nektaru kwiatów maliny. Miód malinowy posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, rozgrzewające oraz przeciwgorączkowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here