Wybieramy talerze! Na co zwracać uwagę?

Talerze to nieodłączny element każdej zastawy stołowej. Znakomicie sprawdzają się podczas serwowania makaronu, pizzy czy ciasta. Talerze obiadowe różnić mogą się od siebie między innymi materiałem wykonania oraz kształtem.

Z czego produkuje się talerze nowoczesne?

Jeżeli chodzi o materiał wykonania, do czynienia możemy mieć między innymi z:

  • Talerzami ceramicznymi — najszlachetniejszym ich rodzajem są talerze obiadowe z porcelany. Tym, co wyróżnia talerze porcelanowe jest śnieżnobiały kolor, elegancki wygląd oraz duża wytrzymałość. Do produkcji talerzy obiadowych na sztuki wykorzystuje się także inne odmiany ceramiki, takie jak porcelit czy fajans, które cechują się większą kruchością i podatnością na uszkodzenia mechaniczne. Nie są one tak idealnie białe, jak talerze ozdobne porcelanowe.
  • Talerze szklane — to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników praktycznych, nowoczesnych naczyń. Takie talerze na sztuki dostępne są zarówno w wersji przezroczystej, jak i kolorowej lub wzorzystej. Są one lekkie, wytrzymałe i nadają się do użytkowania w kuchence mikrofalowej oraz mycia w zmywarce.
  • Talerze z tworzywa sztucznego — oferowane są one w wielu różnych kształtach, dzięki czemu prezentują się niezwykle efektownie. Takie talerze kolorowe nie tłuką się i doskonale nadają do serwowania owoców czy ciast. Dobrze sprawdzają się zarówno w domowej kuchni, jak i na grillu czy pikniku.
  • Talerze metalowe — to naczynia niezwykle wytrzymałe, odporne na pękanie oraz wysokie i niskie temperatury, a także łatwe w utrzymaniu w czystości. Świetnie sprawdzają się w charakterze talerzy na przystawki.
  • Talerze kamienne — ze względu na ich efektowny wygląd, najlepiej nadają się one na wyjątkowe okazje. Na tego typu talerzach kwadratowych, prostokątnych, owalnych czy prostokątnych zaserwować można między innymi owoce, sery czy wędliny.
  • Talerze drewniane — warto postawić tu na naczynia drewniane, które nie pochłaniają wilgoci i nie odbarwiają się z czasem. Często do czynienia mamy z drewnianymi talerzami ręcznie malowanymi lub z dekoracyjnymi żłobieniami. Dobrze sprawdzają się one jako talerze do ciasta i owoców.
  • Talerze bambusowe — to kuchenne naczynia, które z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Trudno się temu dziwić — są one lekkie, wytrzymałe, biodegradowalne i dostępne w wielu różnych kształtach, wzorach oraz kolorach.

Gdzie zaopatrzyć się w wysokiej jakości naczynia kuchenne tego typu? Godne polecenia są w szczególności talerze od Tadar.pl. To gwarancja codziennych, małych sukcesów w eleganckim serwowaniu przekąsek i potraw. Znaleźć można tu także szereg praktycznych akcesoriów, takich jak chociażby zaparzacze do kawy i herbaty. Dostępne są one pod adresem: https://tadar.pl/kategoria/zaparzacze-do-kawy-i-herbaty.

Podział talerzy ze względu na ich zastosowanie

Talerze różnić mogą się od siebie także zastosowaniem. Do wyboru mamy:

  • Talerze obiadowe płaskie — stanowią one podstawę każdej zastawy stołowej. Z powodzeniem zaserwować można na nich zarówno mięso, ziemniaki i surówkę, jak i porcję makaronu. Na sklepowych półkach spotkać można talerze obiadowe kwadratowe, owalne czy okrągłe.
  • Talerze głębokie — w naczyniach tego typu serwuje się między innymi zupy, gulasze, potrawki oraz inne dania jednogarnkowe. Mogą być one okrągłe lub kamionkowe. Ciekawą alternatywą dla talerzy białych tego typu mogą być na przykład talerze w kwiaty.
  • Talerze deserowe — to niewielkich rozmiarów naczynia przeznaczone do serwowania różnego rodzaju słodkich przekąsek, takich jak kawałek tortu czy muffinka. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by podać na nich kanapkę czy tosta.

Eleganckie talerze obiadowe kolorowe znaleźć można TUTAJ.

Dzięki eleganckim talerzom, każda, nawet najprostsza potrawa zachwycać będzie swoim wyglądem i smakiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj