Przeglądając ofertę hurtowni opakowań jednorazowych, z pewnością zwrócimy uwagę na bogaty asortyment sztućców jednorazowych. Co ciekawe, coraz trudniej wśród nich znaleźć wykonane z plastiku noże, łyżki czy widelce. Już na pierwszy rzut oka widać, że zaczyna królować drewno oraz inne materiały – a to oznacza jedno: obecnie na topie są sztućce ekologiczne. Przyjrzyjmy się, czym się charakteryzują i dlaczego warto na nie postawić, pracując w branży gastronomicznej.
Z czego wykonuje się sztućce ekologiczne?
Wśród surowców, z których wykonywane są sztućce ekologiczne, przede wszystkim dominuje drewno. Nic w tym dziwnego – to łatwo dostępny surowiec, a zarazem lekki i podatny na rzeźbienie materiał, dzięki czemu ich produkcja do skomplikowanych z pewnością nie należy. Drewniane noże, widelce, a także łyżki – czy nawet łyżeczki do lodów – to popularny widok. Równie często napotkać można na sztućce bambusowe, zachwalane przede wszystkim przez tych użytkowników, którzy przygodę z tym surowcem rozpoczęli od bambusowych szczoteczek do zębów.
Coraz częściej na rynku pojawiają się również sztućce wykonane z włókna drzewnego, czyli WPC. Przy ich produkcji stosuje się jak najwięcej wiórów drzewnych, ograniczając do minimum udziały tworzywa sztucznego w produkcie. Tym, co wyróżnia ekologiczne sztućce z włókna drzewnego, jest wysoka wytrzymałość – są nie tylko odporne na wysokie temperatury (około 100 stopni Celsjusza), ale też na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki temu można je śmiało myć w zmywarce – powinny przeżyć nawet powyżej 125 cykli mycia.
Okazuje się jednak, że w służbie jednorazowym sztućcom pojawiają się także bioplastiki, na przykład takie, jak C-PLA. Surowiec ten wytwarzany jest ze skrobi kukurydzianej, a dzięki temu jest w pełni kompostowalnym w przemysłowych warunkach produktem. Ciekawym rozwiązaniem są również ekologiczne sztućce z biodolomeru, To materiał, który powstaje z odnawialnych surowców, jest całkowicie biodegradowalny i kompostowalny. Sztućce te bez problemu mogą posłużyć do spożywania gorących posiłków, ponieważ surowiec ten posiada zgodność z dyrektywami UE dotyczącymi dopuszczenia do kontaktu z żywnością.
Dlaczego ekologiczne sztućce zyskują na popularności?
Jednym z powodów, dla których coraz częściej sięgamy po jednorazowe sztućce wykonane z tworzyw, które można poddawać recyklingowi (na przykład takich: https://unipack.pl/sklep/sztucce-jednorazowe/sztucce-ekologiczne/), jest tzw. Dyrektywa Plastikowa. Zgodnie z jej treścią, z rynku jeszcze w 2021 roku muszą zniknąć jednorazowe, plastikowe sztućce, kubeczki i talerzyki. Przygotowując się na wprowadzenie tej zmiany w życie, wiele restauracji, cukierni i innych lokali gastronomicznych zaczęło już zabezpieczać się, tworząc odpowiednie zaplecze opakowań i jednorazowych sztućców, które wykonane są z bardziej przyjaznych dla środowiska tworzyw.
Duże znaczenie ma także coraz większa świadomość społeczna, związana z ekologią i dbaniem o naszą planetę. Choć jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu nie przeszkadzał nam wszechobecny plastik, współcześnie staramy się jako ludzkość odejść od tego surowca, wybierając inne, mniej drastyczne dla otoczenia rozwiązania.
Gdzie można zakupić ekologiczne sztućce?
Sztućce ekologiczne mają jeszcze jedną zaletę, której może nie dostrzegamy gołym okiem – przekazują klientom informację o tym, że dana restauracja czy lokal gastronomiczny dba o środowisko. Dla części osób o podobnych poglądach to wystarczający argument, by polecić dany biznes znajomym lub ponownie skorzystać z usług przedsiębiorcy, który dba o Ziemię. Z tego powodu warto postawić na eko sztućce. Pojawia się jednak pytanie – gdzie je zakupić?
Najlepszym ku temu miejscem wydają się być hurtownie online – pozwalają one na swobodne przejrzenie towarów bez wychodzenia z domu. Co więcej, nierzadko prezentują o wiele bogatszy asortyment niż ich stacjonarne odpowiedniki. Dodatkową zaletą zakupów w internetowej hurtowni są w wielu przypadkach niskie, atrakcyjne ceny, dlatego warto postawić właśnie na takie rozwiązanie, decydując się na ekologiczne sztućce jednorazowe.